Mentoplasti- Çene Ucu Düzeltme


Mentoplasti, çenenin yeniden düzenlenmesini tanımlayan, yüzle uyumlu hale getiren, çeneye yönelik kozmetik bir işlemdir. Bu ameliyat çenenin görünümünü ve yüzün genel oranlarını iyileştirebilir.

Bir insanı az ya da çok çekici gösterebilecek bazı ortak yüz özellikleri vardır. Yüzdeki tüm yapılar uyumlu ve dengeli olmalıdır. Bu yapıların ilişkilerinin, açılarının ve mesafelerinin kişiden kişiye değişmesinin yanı sıra her kişi için bir "ideal değer" hesaplanabilmektedir.

İdeal çene pozisyonu, burun tabanından aşağı doğru çizilen hayali çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır, 2-3 mm'den fazla bir sapma zayıf bir çene ve tam tersi güçlü bir çene olarak kabul edilir. Kadınlarda ideal çene pozisyonu bu idealin biraz gerisinde kalarak daha arzu edilen bir estetik görünüm oluşturur. Erkekler, erkeksi bir görünüm vermek için güçlü bir çene hattını tercih eder.

Bir kesici diş, zayıf bir çeneyi, genişlemiş veya geri çekilmiş bir çeneyi düzeltmek için hastaya implantlar yerleştirilerek veya hastanın kendi çenesinin bir kısmını hareket ettirerek ve ilerleterek yapılabilir. Çene kemiği çok küçük olan hastalarda çene kemiklerini büyütmek için vücudun kendi dokusu kullanılabilir ve bunun için vücudun kendi kemiği, genellikle kalçadan alınan kemik kullanılabilir. Mentoplasti ayrıca çıkıntılı bir çeneyi azaltmak için bir kemik parçasını çıkararak genel görünümü bozabilir.

Preop hazırlık


Cerrahınız yüzünüzü analiz edecek ve beyin plastik cerrahisi sonuçları için gerçekçi beklentiler oluşturmak için önerilerde bulunacaktır. Planlanan ameliyat ayrıntılı bir şekilde anlatılacak ve hiçbir soru sorulmayacaktır. Cerrahınız, gözlemlerine ve ihtiyaçlarınıza göre ek yüz prosedürleri önerebilir.

Ameliyata karar verildikten sonra kapsamlı bir tıbbi öykü alınacak ve daha önceki ameliyatlarınız sorulacaktır. Genel sağlığınıza bağlı olarak laboratuvar testleri gerekebilir. Çene büyütme veya küçültme miktarını belirlemek, daha iyi bir görünüm sağlamak için ameliyattan önce çenenin yüksekliğini ve konumunu değiştirmek için röntgen analizi gerekebilir. Cerrahın kanamayı etkileyen herhangi bir ilaç (örneğin kumarin veya varfarin) kullanması tavsiye edilmelidir. Ameliyattan önceki haftalarda aspirin, aspirin içeren ilaçlar, ibuprofen veya diğer NSAİİ'ler, ginkgo biloba ekstresi, E vitamini preparatlarından kaçınılmalıdır. Cerrahınız onaylarsa normal günlük ilaçlarınızı kullanabilirsiniz.

Aksi belirtilmedikçe, ameliyattan önceki gece gece yarısından sonra hiçbir yemek veya su yenilmemelidir. Ameliyattan önce dişlerinizi fırçalamalısınız.

Operasyon


Mentoplasti, sedasyonlu veya sedasyonsuz lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Hastaneye yatmadan her gün ameliyat yapılabilir. Ne yapmak istediğinize bağlı olarak, 30 dakikadan 3 saate kadar sürebilir. Çenenin implanta ihtiyacı varsa, cerrah çene altından veya ağzın içinden küçük bir kesi ile başlayacaktır. Doktorunuz ameliyattan önce planlanan kesi yeri hakkında sizi bilgilendirecektir. İmplant çenenin önüne, yumuşak dokunun derinliklerine yerleştirilir. Hastanın anatomisi ve kendi durumu implant ihtiyacını belirler. Çeneyi gerektiği gibi şekillendirebilen farklı implant türleri vardır. Gortex ve silikon, birçok çalışmada mükemmel şekil sağladıkları gösterildiğinden en sık kullanılan implantlardır. Genioplasti genellikle çene kemiğinin etrafındaki zarın altına yerleştirilen ve dikişlerle sabitlenen vida veya plakalara ihtiyaç duymaz. Amaç, istenen şekli oluşturmak için aynı kesiden çeneyi hafifçe kazıyarak çenenin çıkıntısını azaltmaktır.

Postop yapılması gerekenler


Ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Hastanın çenesindeki gerginlik birkaç hafta içinde azalır. Ödem ve morarma olabilir. Ameliyat sonrası ilk hafta ödem maksimuma ulaştı ve sonrasında azalmaya başladı. Ameliyattan 2 veya 3 gün sonra çenenizde bir bandaj kullanın. Kullanılan dikişler ameliyattan 5 veya 7 gün sonra alınır veya kendiliğinden erir.

Ameliyattan sonra birkaç gün çiğneme kısıtlanabilir, sıvı ve yumuşak yiyecekler verilebilir. Ameliyattan 10 gün sonra hasta günlük hayatına dönebilir.

Hastalara ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta yorucu aktivitelerden kaçınmaları tavsiye edilir. Ayrıca 6 hafta boyunca yüze darbe alınmasından kaçınılmalıdır.

x
Anladım